Neurodivergentie?

Overkoepelende term voor neurologische aandoeningen.

Wat valt er onder deze term?

  • ASS - Autisme Spectrum Stoornis

  • ADHD - Attention Deficit Hyperactive Order

  • HB - Hoogbegaafdheid

  • HSP - Hoog sensitieve persoon

  • Dyslexie -

  • Tourette

  • Maar evengoed bipolariteit, epilepsie, verstandelijke beperkingen, het syndroom van Down, NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), persoonlijkheidsstoornissen, dyspraxie, schizofrenie, dyslexie, dyscalculie, depressies,  eetstoornissen, (C)PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom), DIS (Dissociatieve Stoornis), cerebrale parese, en meer, vallen onder deze parapluterm.

Neurodivergentie is een term die mensen beschrijft wiens brein afwijkt van de heersende norm. Het gaat om mensen met een andere neurologische, sociale of cognitieve ontwikkeling of stijl.

De term neurodiversiteit is de biodiversiteit van het brein onder mensen.
Als we spreken over biodiversiteit dan hebben we het over diverse ecosystemen waarin hele biotopen zich bewegen. Neurodiversiteit betekent dat we allemaal divers zijn, dat we allemaal anders zijn met onderlinge gelijkenissen en specifieke eigenschappen die passen bij ons “ecosysteem.”
Binnen die diversiteit spreken we ondertussen van 2 “groepen”: neuro typisch en neuro divergent: personen binnen de norm en personen buiten de norm (divergent = afwijkend).

Waarom kies ik ervoor om de term neurodivergentie te gebruiken en niet specifiek ADHD, ASS, hoogbegaafd, HSP,…?

Een diagnose stellen is niet niks.
Dat moet bij een specifiek centrum of persoon die daarvoor is opgeleid.
Dat proces kost best wat want het neemt veel tijd in beslag.
Je kan dan opteren voor een diagnose in een centrum dat je een terugbetaling biedt via de ziekenkas, die wachtlijsten zijn lang…zeer lang.
Je kan ook opteren om het privé te doen, wat duur is en evengoed lange wachtlijsten heeft.

Afhankelijk van het moment kan het ook zijn dat specifieke kenmerken die jij ervaart niet naar boven komen in de gesprekken met de diagnose steller. Wat er voor kan zorgen dat er geen diagnose wordt gesteld.

Dan ben je terug bij af.

Niet iedereen wil een diagnose of “label”, het kan als beperkend worden ervaren.

Wij kunnen (of mogen, het is maar hoe je het bekijkt) zelf geen diagnose stellen, wij zijn daar niet bevoegd toe.
Wij kunnen wel van onszelf zeggen dat we neurodivergent zijn, dat we afwijken van de norm.

Wanneer ben je dan neuro typisch of neurodivergent?

Ikzelf vind dit een moeilijke vraag om een antwoord op te geven.
Het is ook allemaal niet zo kant en klaar en je vindt nog veel tegenstrijdige argumenten online over neurodiversiteit en neurodivergentie. Ik ga er mee om als een evolutionair iets, het groeit, het vormt zich en kan altijd veranderen of aangepast worden (een beetje zoals de mensheid!)

Langs de ene kant heeft sociale media er voor gezorgd dat specifieke info sneller bij de juiste personen kan belanden, wat zorgt dat je sneller de juiste hulp kan vinden indien nodig. Alleen is het niet dat je ook daadwerkelijk ASS of ADHD hebt als je op IG of Tiktok op bepaalde kenmerken/eigenschappen volmondig ja kunt zeggen, er is meer nodig dan enkel ja antwoorden op deze kenmerken om te zeggen dat je een diagnose zoals ADHD en ASS hebt. Daarbovenop is het hele diagnostiseringsproces ook een duur en (naar mijn oordeel) verouderd iets, het geeft je ook enkel een diagnose, geen oplossing.

Dat is dan ook direct de reden dat ik verwijs naar mezelf als coach in ND (neurodivergentie) en geen AUTI coach of ADHD coach. Als je wat opzoekingswerk doet rond neurodivergentie kom je snel op ADHD en ASS uit en de daar bijhorende kenmerken. Veel van deze kenmerken overlappen elkaar of manifesteren zich bij de ene persoon meer dan bij de andere. Je kan sneller van jezelf zeggen dat je neuro divergent bent dan dat je kan stellen dat je ADHD of ASS hebt.

Je hebt kenmerken,
je voelt je anders,
je merkt dat je buiten de norm valt
en je botst tegen terugkerende patronen waar je geen controle over lijkt te hebben.

Wil je meer weten?
Of herken je dit bij je kind of partner?
Voor vragen, meer info of twijfel kan je een gratis kennismakingsgesprek inplannen!

Volg je me op Instagram?

We kunnen daar serieus over doen maar we moeten dat niet altijd doen, niemand is perfect en ik al zeker niet!
Als je ook graag al eens grapt en grolt over #realparentlife kom dan zeker eens kijken.
Daar laat ik de Sofie met een hoek af haar gang gaan en ben ik echt over hoe moeilijk het soms is maar ook hoe mooi het kan zijn.

Eerlijk, Heerlijk & direct!

Schrijf je in voor de echo nieuwsbrief:

No nonsens, to the point en vinger op de wonde. Ik vertel je over mijn eigen echo's en hoe ik tegen muren bots, tegen schenen trap zodat ik mezelf kan zijn als ouder!

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.